Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. január 18.

A hétzárás is negatívan telt a tengerentúlon. A vezető mutatók az indulást

 követő mélyrepülés után mínuszban stagnáltak. Az amerikai piacok ma zárva tartanak Martin Luther King napja miatt. A decemberi ipari termelés 0,4%-os visszaesést mutatott, ami rosszabb mint az elemzők által várt -0,2%. A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index nagyot zuhant januárban, -19,37 pont lett a mutató, miközben az elemzők -4 pontra számítottak. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének januári előzetes értéke 93,9 pont lett, enyhén felülmúlva az elemzői konszenzust. A kiskereskedelmi forgalom a vártnak megfelelően 0,1%-ot zsugorodott decemberben havi alapon. A nemzetközi kockázatok, és Kína lassulása jelentik a legnagyobb veszélyt az USA gazdaságára – nyilatkozta a San Francisco-i Fed elnök, John Williams. Véleménye szerint a kamatemelési ciklus három évig fog tartani. Az elemzői konszenzussal összhangban 3%-ot emelkedtek a City Group bevételei. A hitelezés 4%-ot esett, éves alapon, a betéti állomány csupán 1%-kal bővült, valamint az előző évi kamatmarzs 0,02%-ot esett. A Wells Fargo bevételei alulmúlták a konszenzust. A hitelezés 7%-kal, a betéti állomány 6%-kal emelkedett.

A pénteki kereskedésben is az esésé volt a főszerep az európai tőzsdéken. A Bloomberg felmérésében megkérdezett közgazdászok 60%-a újabb stimulus bejelentését várja az EKB-tól, tekintettel a szakadó olaj árfolyamára. A migrációs helyzet miatt Szlovénia is bevezetné újra a határok ellenőrzését, csatlakozva Ausztriához. Az Standard&Poor’s „A-”-ról „BBB+”-ba vágta Lengyelország adósbesorolását negatív kilátás mellett.

A nemzetközi közösség minden feltételének eleget tett Irán, így kiengedték a világpiacra. A hírre tovább zuhant az olaj, 29 dolláron nyitotta a reggelt.

A kínai jegybank a pénzügyi szereplők szélesebb körére terjesztette ki a tartalékráta alkalmazását. Emellett kismértékben, 0,07%-kal erősítette a jüan árfolyamát.

Egy éve nem látott mélyponton, 319-es szinten kezdte a kereskedést pénteken a forint, az euróval szemben. Végül 314,8-ig korrigált a hazai fizetőeszköz árfolyama.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok