Tőzsdei világcsokor – 2016. július 12.

|
Felgyorsultak a brit események, ugyanis a vártnál előbb, akár már holnaptól új miniszterelnöke lehet az Egyesült Királyságnak. Theresa May személyében egy maradáspárti politikus venné át az irányítást, s kezdené meg a britek kiléptetését az EU-ból, ami azt jelenti, hogy sokkal lágyabb megállapodásra, és szabadabb feltételekre lehet számítani. Azaz maradhatna a szabad munkaerő áramlás, s a befizetések is a közös piacért cserébe.

Igaz csak mérsékelt emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék tegnap, mégis végig a jó hangulat volt a jellemző a kereskedésben. Az S&P 500 történelmi csúcson búcsúzott, s a Nasdaq is elérte éves maximumát. Az amerikai alapkamat túl alacsony, a gazdaság a teljes foglalkoztatottság közelébe került, ezért támogatandó a következő kamatemelés – mondta tegnap Esther George a kansasi Fed elnöke. Be, és jól indult a gyorsjelentési szezon, Amerikában. Az Alcoa bevételei 10%-kal 5,3 milliárd dollárra estek, az egy részvényre jutó eredmény pedig 10 centről 9 centre. A piac 5,2 milliárd dolláros bevétellel és 9 centes eredménnyel számolt. Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálja a Tesla-t, hogy valóban szabályosan járt-e el májusban, amikor nem tájékoztatta a befektetőket a halálos kimenetelű ütközésről.

Emelkedéssel töltötték a tegnapi hétnyitó kereskedést az európai tőzsdék. Az Eurócsoport elnöke bejelentette, hogy az eurózóna tagok egyoldalúan támogatják a mai Ecofin ülésen a Bizottság javaslatát, mely Spanyolország és Portugália számára pénzbírságot, valamint a strukturális és fejlesztési alapok egy részének felfüggesztését okozná. Az ok, hogy a két ország az előírt határidőre nem tett megfelelő lépéseket az államháztartási hiány csökkentésére. Az IMF szerint Olaszország 2020-ig nem fogja elérni a válság előtti növekedési szintet. A termelékenység és a beruházási növekedés alacsony, a munkanélküliségi ráta 11% fölött található, és a GDP arányos államadóság 133%-os szintje sem valószínű, hogy csökkeni tud. Az elemzés szerint idén 1,1%-kal, a következő két évben pedig 1,25%-kal bővülhet a gazdaság. A júniusi infláció Németországban a várt 0,3%-kal nőtt éves alapon.

Növelné olajkitermelését, és exportját Líbia, és Irán is, ami a túlkínálat növekedését okozhatná – a hírre 45 dollár alá süllyedt a WTI típusú kőolaj árfolyama, ami két hónapja nem látott mélypontot jelent.

Erősödéssel nyitotta a hetet a forint, az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama a 312,5-ös szintet is megérintette, végül 313,5-ön zárt.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 12.