Tőzsdei világcsokor – 2016. július 14.

|
Az amerikai gazdaság továbbra is moderált fellendülésben van, miközben egyre égetőbb probléma a szakképzett munkaerő hiánya – derül ki, a tegnap publikált Bézs könyvből. A hitelkereslet emelkedett, sőt a riportban most először jelentek meg a választásokkal kapcsolatos félelmek. A Brexit nem különösebben hatotta meg a különböző régiókat. Igazi bizonytalanságról nem is számoltak be, sőt egyes körzetekben inkább a befektetések aktivizálódására számítottak, örülve a tengerentúli biztonságnak.

Oldalazással töltötték a tegnapi kereskedést az amerikai indexek, s nap végére sem mozdultak el értékükről, igaz ez a Dow Jones, és az S&P 500 számára továbbra is történelmi csúcsot jelent. Idén akár két kamatemelés is jöhet, sőt az alapkamat 2018-ra megközelítheti a 3%-ot Amerikában – nyilatkozta tegnap Patrick Harker a philadelphiai Fed elnöke. Hozzátette, hogy az infláció jövőre érheti el a kitűzött célt, s véleménye szerint a Brexitnek nem lesz hatása a tengerentúli gazdasági növekedésre.

A CAC 40 index kivételével (nulla közeli zárással) a többi, vezető európai mutató a negatív tartományban búcsúzott tegnap. A várakozásoknak megfelelően Therese May lett Nagy-Britannia miniszterelnöke. A külügyminiszteri posztot London volt polgármestere Boris Johnson tölti be, ám az EU tagság megszüntetéséről szóló tárgyalásokat nem ő vezeti, hanem a frissen megalakuló Brexit-minisztérium, amelyet a Konzervatív Párt veterán politikusa, David Davis vezet majd. Az euró zónás ipari termelés májusban a várt 1,4% helyett csupán 0,5%-kal emelkedett év/év alapon.

Amerikában nőtt a finomított készletek aránya, így a WTI típusú kőolaj árfolyama 45,4 dollárra esett.

A 82 éves japán császár bejelentette lemondási tervét, amihez a törvények átalakítására is szükség van, hiszen a mostani szabályok nem tartalmazzák azt a lehetőséget, hogy a császár lemondhasson. A bejelentésnek némi részvénypiaci vonzata is van, hiszen jelentős, több esetben 10% körüli emelkedéssel reagáltak a japán nyomdaipari vállalatok, ugyanis az összes hivatalos dokumentumot cserélni kell. Ennek oka az úgynevezett birodalmi naptárrendszer.

Volatilis napot tudhat maga mögött a forint. Némi erősödést követően leszúrt a hazai deviza árfolyama tegnap 313 környékére, ám onnan visszafordult, s végül 314-en zárt, az euró ellenében.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 14.