Tőzsdei világcsokor – 2016. július 15.

|
A brit jegybank a konszenzustól eltérően változatlanul hagyta az alapkamatot, ám a lépés inkább csak „időhúzásnak” tűnik, mivel még frissíteniük kell az inflációs, és a növekedési előrejelzéseket. A font tetemes gyengülése, azonban így is stimulálja a gazdaságot, ami akár feleslegessé is teheti a kamatvágást. A jegybank emellett jelezte, hogy egyéb eszközök bevetésére is kész, egyszóval nem biztos, hogy a kamatcsökkentés lesz a tanács soron következő lépése.

A jó hangulaté volt a főszerep tegnap a tengerentúli tőzsdéken, olyannyira, hogy az S&P 500, és a Dow Jones index is ismét történelmi csúcson zárt. A Brexit hatása Amerikára nézve minimális, és a Fed-nek nem kellene sietni a kamatemeléssel – nyilatkozta tegnap James Bullard, az St. Louisi Fed elnöke. A következő hónapokban olyan szituáció is kialakulhat a tengerentúlon, hogy egyszerre két kamatemelésre is sor kerüljön – mondta Dennis Lockhart atlantai Fed elnök.

A FTSE 100 index egyedüliként zárt tegnap a negatív tartományban, míg a többi vezető európai börze emelkedni tudott. Minden szükséges lépést megtesznek az üzleti, és fogyasztói bizalom helyreállításának érdekében, ám rendkívüli költségvetés létrehozásában nem gondolkodnak – nyilatkozta tegnap az új brit pénzügyminiszter, Philip Hammond.

A második negyedévben is 6,7%-kal növekedett tovább a kínai GDP, ami kisebb meglepetésnek számít hiszen az előrejelzés csak 6,6%-os növekedés volt. A júniusi ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom is felülmúlta a várakozásokat. Az ipari termelés 6,2%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 10,6%-kal növekedett. Mindkettő pozitív meglepetést és gyorsulást jelent az előző hónaphoz képest. A kedvező növekedési számok azt mutatják, hogy működtek a kínai reformok.

Igazi elmozdulásról nem számolhatunk be, ami a forint árfolyamát illeti, az euró ellenében. Némi gyengülés volt tapasztalható tegnap, míg a mai reggeli órákban 314,2-ről indult a hazai fizetőeszköz.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 15.