Tőzsdei világcsokor – 2016. július 21.

|
Japán médiaértesülések szerint 20 ezer milliárd jen, átszámítva csaknem 190 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomag jöhet Japánban. Ez csaknem duplája, mint amiről korábban szó volt. A hír hatására a részvénypiac is emelkedni tudott, és a jen árfolyama is hat hete nem látott csúcsokig száguldott.

Jó hangulatban kezdték meg a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék. A felfelé ívelés lendülete, azonban a nap második felében megtört, ám így is a pozitív tartományban tudtak zárni az indexek. A nap nyertese, a maga 1%-os pluszával a Nasdaq lett. Elon Musk lerántotta a leplet a Tesla terveiről. Így, napvilágra kerültek a jövőbelicélok: az elektromos autók, mellett megérkeznének az elektromos buszok, teherautók, és autó megosztó állomások, sőt! Az önvezetés is távlati célként szerepel, igaz ez a fajta eljárás milliónyi kérdést vet még fel. A Morgan Stanley bevételei 9%-kal estek 8,91 milliárd euróra, de így is meghaladta a 8,3 milliárd dolláros konszenust. Az egy részvényre jutó eredmény esetében pedig a várt 60 cent helyet 75 centet tartalmazott a gyorsjelentés. Az Intel árbevétele 2,6%-kal 13,53 milliárd dollárra emelkedett, ami egy hajszálnyival kisebb érték, mint amit az elemzők vártak. Az eBay árfolyama a zárás utáni gyorsjelentésre 6%-ot emelkedett. A bevételek 5,7%-kal 2,23 milliárd dollárra emelkedtek, az EPS pedig 7 centről 38 centre nőtt.

Az európai tőzsdéken jó hangulat uralkodott tegnap, így a vezető mutatók kivétel nélkül a pozitív oldalon búcsúztak. A Standar & Poor’s Törökország hosszú és rövid futamidejű szuverén államadós besorolását „BB+/B” fokozatról „BB/B”-re rontotta negatív kilátás mellett. A lépés oka a puccskísérlet belpolitikai következményei, amik negatívan hathatnak a beruházásokra.

Minimális mértékben ugyan, de erősödni tudott tegnap a forint, az euró ellenében. A mai kereskedésben a hazai deviza árfolyama 314,2-nél jár.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 21.