Tőzsdei világcsokor – 2016. július 27.

|
Minimum (átszámítva) 250 milliárd dollár – ekkora gazdaság élénkítő csomag várható Japánban, nyilatkozta tegnap Shinzo Abe miniszterelnök. A piacok nagyon is örültek a bejelentésnek, főleg, hogy az elmúlt napokban japán sajtóértesülések 5-30 ezermilliárd jen között saccolták a mértéket, legutóbb épp az alsó élen táncolva. Ebből a szemszögből nézve még pozitívabb a hír. Bár a japán gazdaságélénkítő csomag részletei még nem nyilvánosak, de újsághírek szerint körülbelül a fele fiskális élénkítést takarhat.

A tegnapi kereskedésben jobbára oldalaztak az amerikai börzék, s zárásra vegyes képet mutattak a mutatók. Pozitív meglepetést okoztak az újlakás értékesítések, havi alapon 3,5% bővülést publikáltak a várt 1,6% helyett. Ezzel szemben a Markit által publikált szolgáltatóipari beszerzési menedzser index enyhe csalódást okozott, a júliusi előzetes érték 50,9 pont lett, miközben a konszenzus 52 pont volt. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe pedig a várt 96 pont helyett 97,3 pont lett júliusban. Az Apple árfolyama a vártnál kicsivel jobb gyorsjelentésre közel 7%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben. A bevételek 14,6%-kal 42,36 milliárd dollárra estek, miközben az egy részvényre jutó profit 1,85 dollárról 1,42 dollárra csökkent. A Twitter 11%-ot zuhant a gyorsjelentés számaira tegnap. A bevételek 502 millió dollárról 602 millióra nőttek, az EPS pedig 7 centről 13 centre hízott. A piac ezzel szemben 608 millió dolláros bevételt és 10 centes eredményt várt.

Az európai tőzsdék kivétel nélkül a pozitív tartományban végeztek tegnap. Észtország veszi át 2017 második felében esedékes soros uniós elnökséget a kilépni készülő Egyesült Királyságtól, miután a londoni kormány lemond az elnökségről.

A lelkes forint erősödés megtört tegnap délelőtt, és a hazai deviza árfolyama leginkább gyengült, az euró ellenében. Némi korrekciót követően 313-on zárt a hazai fizetőeszköz.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 27.