Tőzsdei világcsokor – 2016. július 6.

|
A brit jegybank pénzügyi bizottsága a jövő évre ígért szigorúbb tőkekövetelményeket nem kéri számon a bankoktól (a hitelkitettség 0,5%-ára rúgó pufferszint 0% marad jövő júliusig), aminek köszönhetően 150 milliárd fontnyi likviditás szabadulhat fel. A jegybanki pénzügyi stabilitási jelentés szerint a külföldi tőkeáramlás 50%-kal esett 2016 első három hónapjában, ami a kereskedelmi ingatlanpiacot érintheti leginkább.

Gyengén kezdték meg a hetet a tengerentúli börzék. Mínuszokkal rúgták be a kereskedés motorját a vezető mutatók, s a negatív tartományban is maradtak, zárásig. Egyelőre még nem lehet megmondani pontosan milyen következményei lesznek a brit népszavazásnak – mondta William Dudley New York-i Fed elnök. Az amerikai növekedés megközelítheti a 2%-ot, ami már elegendő a stabil munkaerőpiachoz – tette hozzá. A közelgő kamatdöntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta az elnök, hogy továbbra is adatfüggő a lépés, így előre nem lehet megjósolni a történéseket. A jegybankár interjúja leginkább a bizonytalanság hangjait üti meg.

Eltérő eredménnyel búcsúztak a tegnaptól Európában, az indexek. A FTSE 100 kivételével a negatív oldalt erősítették a mutatók. Theresa May belügyminiszter nyerte a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának első fordulóját. A 165 voks jelentős előnyt jelent a második helyen végzett Andrea Leadsom 66 voksához képest. A szavazás addig tart, amíg két jelölt nem marad, most még négyen vannak. A piacok szempontjából kedvező a hír, ugyanis Theresa May a második és a harmadik helyezettel ellentétben nem Brexit- párti. A következő szavazásokra e hét csütörtökön és jövő hét kedden kerül sor. A Bloomberg szerint a legnagyobb brit ingatlanalapok közül három (M&G Investment, Aviva Investors, Standard Life Investment) is úgy döntött, hogy közel 9,1 milliárd fontnyi vagyont fagyaszt be a tőkekivonások miatt. Az összeg nem kevés, ugyanis a statisztikák szerint a brit ingatlanalapokban 24,5 milliárd font van.

Mélyrepülés volt a jellemző tegnap a WTI típusú kőolaj piacára. A rég nem látott 46,6-os szint elérését leginkább a dollár erősödésének köszönheti az árfolyam.

Két éves csúcson, 1368 dolláron járt az arany tegnap, amikor már hatodik napja, folyamatosan emelkedett az árfolyama. Ez nem meglepő fordulat, hiszen a befektetők menekülőeszközként tekintenek a nemesfémre.

Sorozatban 16. hónapja csökken a 300 vállalat bevonásával készülő hongkongi beszerzési menedzser index értéke. Júniusban 45,4 pontra csökkent az index, szemben a májusi 47,2 pontos értékkel.

Napon belül ugyan tudott erősödni a forint, az euróval szemben, ám zárásra visszacsöppent az addigi szintekre. Igaz, ez a próbálkozás azt vetíti elő, hogy a hazai deviza erősödni fog az euró ellenében.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 6.