Tőzsdei világcsokor – 2016. július 7.

|
A brit népszavazásnak két nyertese mindenképpen van, mégpedig az arany, és az ezüst személyében. Míg előbbi 10%-ot, addig utóbbi 25%-ot emelkedett, s rallyjuknak köszönhetően évek óta nem látott magaslatokba törtek. Ez persze nem csoda, hiszen mindkét instrumentum menedékeszközként funkcionál.

Jó hangulatban, emelkedéssel telt a tegnapi, tengerentúli kereskedés, hála a makroadatoknak, melyek pozitívan hatottak a befektetőkre. Publicitást nyert tegnap a Fed júniusi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv, amiből az is kiderült, hogy miért nem változtattak a jegybankárok az irányadó rátán. Legfőbb oknak a Brexitet, s az azzal kapcsolatos bizonytalanságot jelölték meg. Emellett a májusi munkaerőpiaci adat is elrettentette a döntéshozókat a lépéstől. A jegybankárok egy része szerint, azonban csupán a foglalkoztatottsági adatokból kiindulni hibás elképzelés, mert a többi indikátor szerint a munkaerőpiac igenis erősödik. Még nincs elég bizonyíték arra, hogy a Fednek tovább kellene emelnie a kamatokat, és további szignifikáns jeleket vár arra, hogy az infláció a 2% felé halad – nyilatkozta tegnap Daniel Tarullo, a jegybank kormányzója. Az ISM szolgáltatóipari index a várt 53,3 pont helyett 56,5 pontra emelkedett az előző hónapban. A Markit által publikált szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 53,4 pontos publikált értéke megegyezik a konszenzussal.

Az eladók nyertek teret tegnap az európai tőzsdén, így a vezető indexek kivétel nélkül mínuszokkal búcsúztak. A német ipari termelés májusban 0,4%-kal esett a várt 1,5%-os emelkedés helyett. Az elemzők egyre inkább aggódnak az olasz bankszektor miatt, mely nem csak leminősítéseket hozhat, hanem akár az európai bankrendszerben is komolyabb gondokat okozhat. Az olasz bankrendszer nem teljesítő hitelállománya 360 milliárd euróra rúg, ami harmada az európai rossz hiteleknek és ötöde a teljes olasz fogyasztási hitelállománynak. Az olasz kormány szóvivője elutasította, hogy a bankokat állami forrásokból segítsék ki, mivel ezt csak az Európai Bankmentő Alap tehetné meg, de akkor a részvényesek és a kötvényesek is óriási veszteségeket szenvednének el. Így továbbra is marad a bizonytalanság a rendszerben, amíg ki nem találják a megoldást.

Erősödött tegnap a forint, az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama 316,3-as szinten zárt. A holnapi Moody’s döntésig komoly elmozdulás nem várható, pozitív fejlemények esetén viszont garantált a hazai fizetőeszköz erősödése.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 7.