Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. július 8.

A nyitásra nem volt panasz tegnap a tengerentúlon, ám napközben elromlott a hangulat, s bár zárásra némi élénkülés volt tapasztalható, egyedül a Nasdaq tudta magát felküzdeni, a pozitív tartományba. A megnövekedett bizonytalanság bizony megváltoztathatja a Fed döntéshozóinak a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásait – ismerte el Loretta Mester clevelandi Fed elnök. Az ADP által publikált munkaerőpiaci statisztika pozitív meglepetést okozott, mert a jelentés szerint júniusban 172 ezerrel nőtt a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma. Az elemzők 160 ezer fős bővülésre számítottak. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 254 ezer volt a múlt héten szemben a 269 ezres várakozással.

Minimálisan ugyan, de emelkedni tudtak csütörtökön az európai tőzsdék. Az Európai Bizottság pénzbírságot és a felzárkóztatási források egy részének felfüggesztését javasolhatja Spanyolországgal és Portugáliával szemben, miután az előírt határidőig nem tettek meg minden szükséges lépést a deficit csökkentésének ügyében. Ha a pénzügyminiszteri tanács július 12- i ülésén jóváhagyja Brüsszel ajánlását, akkor a GDP 0,2%-ának megfelelő pénzbírságot kellene befizetniük. Továbbá új költségvetési kiigazítási pályát is le kell fektetniük az országoknak. Az EKB döntéshozói aggódnak az euróövezeti növekedésért a Brexit miatt. A jegyzőkönyv szerint a kereskedelmi és a pénzügyi piacok is negatív következményekkel néznek szembe, bár annak mértékét nagyon nehéz előre megjósolni. A brit ipari termelés májusban 1,4%-kal bővült a várt 0,5% helyett, míg a német export májusban 1,8%-ot esett a várt 0,3%-os növekedés helyett.

Júniusban a kínai autóeladások 19,4%-kal bővültek, így 1,7 millió darabot értek el. Az első félévben 9,5%-os növekedést felmutatva 10,8 millió gépkocsit értékesítettek. A SUV kategória egyre népszerűbb Kínában is, az első félévben az eladott gépkocsik 35%-a volt SUV, szemben a tavalyi 27%-kal.

A Moody’s nyilatkozata, miszerint a Brexit hatása limitált lesz a közép-kelet európai régióra segítette a forintot az izmosodásban. A hazai deviza árfolyama egészen 314,5-ig erősödött az euró ellenében tegnap, végül 315,2-es szinten zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok