Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 1.

A lejtőn lefelé indultak el tegnap a tengerentúli tőzsdék. Napközben aztán megérkeztek a vevők, de csak a Nasdaqnak sikerült a pozitív tartományban zárnia. A Chicagói beszerzési menedzser index 49,3 pontra süllyedt májusban az előző havi 50,4 pontról, miközben az elemzők 50,5 pontra történő emelkedésre számítottak. A Conference Board fogyasztói bizalmi index 92,6 pontra süllyedt, a várakozás 96,1 pont volt. A személyi kiadások áprilisban 1%-kal emelkedtek havi alapon (2009 óta nem látott kedvező adat), felülmúlva a 0,7%-os piaci konszenzust. A személyi jövedelmek a vártnak megfelelően 0,4%-kal emelkedtek az előző hónapban.

Csökkenéssel töltötték a tegnapi kereskedést az európai börzék. A konszenzussal harmóniában A munkanélküliségi ráta 10,2%-on stagnált az eurózónában.

Az olaj árfolyama 48,7 dollárra süllyedt, a holnapi Opec találkozót megelőzően. A piacok optimisták a tárgyalást illetően. Mindezek ellenére a piacok mégsem számítanak megállapodásra, Szaúd-Arábia, és Irán közötti feszültség miatt.

Nem okoztak jelentős meglepetést a kínai beszerzési menedzser index adatok. A statisztikai hivatal által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 50,0 pont helyett 50,1 ponton stagnált. A Caixin által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várakozásokkal összhangban 49,4 pontról 49,2 pontra csökkent. A beszerzési menedzser index adatok stabilizálódás jeleit mutatják. Shinzo Abe japán miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy 2,5 évvel, 2019-re tolják ki az ÁFA emelést.

A forint továbbra is erősödni tud az euró ellenében. Napok óta a 30 napos mozgóátlag környékén stagnál az árfolyam: 313,5-ön búcsúzott a tegnapi kereskedéstől is.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok