Tőzsdei világcsokor – 2016. június 24.

|
Döbbenettel fogadták a piacok a hírt, miszerint az érzelmek győzedelmeskedtek a józanész diktálta tények felett, s a brit nép arra szavazott, hogy kilépne az EU-ból. A Brexit tehát a távozás mellett döntött. Igaz, az EU gazdaságára nézve limitált hatás várható csupán, ám a politikai kérdések már sokkal súlyosabbak, mintegy széthullást is előidézhetnek.

1,3%-1,5% közötti pluszokkal zártak tegnap a tengerentúli börzék. Már nem szavazna a kamatemelésre Robert Kaplan Dallasi Fed elnök. Pár hete még a jegybankár kiállt a nyári emelés mellett, ám most azt nyilatkozta, hogy látva a külpiaci helyzetet, s a makrogazdasági adatokat jelenleg nem szavazna a kamatemelésre. A feldolgozóipari menedzser index 50,8 pont helyett 51,4 pont lett, és a segélykérelmek száma is a vártnál jobban teljesített.

A tegnapi kereskedés még teljesen pozitív hangulatban telt az európai indexeknél. Kivétel nélkül pluszokkal búcsúztak a kerefskedéstől. 52%, ennyien voksoltak a kilépés mellett Nagy-Britanniában. Érdekességként elmondható, hogy a skótok 67%-a maradna, míg Wales, és Anglia nagy része a távozás mellett döntött. David Cameron beszédére vár az egész világ, miközben Berlinbe szombatra az EU összehívott egy konferenciát, hogy megvitassák a Brexit következményeit.

Nem volt éppen nyugodt hajnala a forintnak. A hazai deviza árfolyama hatalmasat gyengült az euróval szemben. Egészen 322-ig zuhant, ahonnan visszakapaszkodott 318-ig, ahogy a kedélyek kicsit megnyugodtak.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 24.