Tőzsdei világcsokor – 2016. június 6.

|
Az amerikai munkaerőpiaci adatot látva bizony kétségessé vált a kamatemelés. Kifejezetten gyenge lett a tengerentúli foglalkoztatási adat. Májusban mindössze 38000 fővel emelkedett a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma, a konszenzusban szereplő 160000 fővel szemben. Ilyen rossz számot tavaly márciusban, illetve 2014 elején regisztrálhattunk. Igaz a munkanélküliség hét éve nem látott mélypontra, 4,7%-ra esett. A fenti összefüggések biztosan gondolkodóba ejtik a Fed tagokat a következő kamatemelést illetően.

A makrogazdasági adatokat figyelték a befektetők a tengerentúlon pénteken, így a vezető indexek nem zártak jól. Kivétel nélkül a negatív tartományban köszöntötték a hétvégét. Gondolkodnak már a következő kamatemelésen, de nem lenne rossz egy kicsit várni még – nyilatkozta pénteken Charles Evans a Chicagoi Jegybank elnöke – a munkaerőpiaci adatok megjelenése előtt. Az ISM szolgáltatóipari index gyengén sikerült, a várakozás 55,4 pont volt, ezzel szemben 52,7 pontra esett vissza az előző hónapban a mutató. Az ipari rendelésállomány áprilisi értéke is gyengébb lett a vártnál, 1,9% helyett 1,8%-os bővülést publikáltak.

Egyedül a FTSE 100 index tudott plusszal végezni a pénteki kereskedésben Európában, a többi vezető index a negatív oldalon búcsúzott. Az idei évben nagyon alacsony inflációs környezetre kell felkészülni, és csak a jövő évben indulhat emelkedésnek a mutató értéke – nyilatkozta Ewald Nowotny, az EKB kormányzótanácsának tagja. A Moody’s lerontotta Finnország „AAA”-s besorolását „Aa1”-re a lassabb GDP növekedés és a fiskális pozíció változása miatt. A külpiacok felől érkező gyenge kereslet miatt a vártnál rosszabb lett a német ipari rendelésállomány, év/év alapon 0,5%-os csökkenést mutat.

Az amerikai hírek a forint piacára is nagy volatilitást hoztak. Délelőtt erősödni tudott a hazai fizetőeszköz árfolyama az euró ellenében, egészen 311,8-ig, ahonnan megfordult, s végül 312,2-ig gyengült.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 6.