Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 18.

Nem mondható sikeresnek a tegnapi tengerentúli kereskedés. Igaz a nap elején még tartották magukat az indexek, végül erőteljes lejtmenet kezdődött, s a negatív tartományban búcsúztak a mutatók. A megkezdett lakásépítések pozitív meglepetést okoztak áprilisban, havi alapon 6,6%-os volt a bővülés, ami duplája az elemzői várakozásoknak. Az építési engedélyek száma viszont elmaradt a konszenzustól (5,5% helyett 3,6%). Idén legalább két kamatemelés jöhet – nyilatkozták tegnap ketten is a Fed elnökei közül. Dennis Lockhart, és John Williams szerint a júniusi találkozón akár jöhet a következő lépés, amennyiben a beérkező adatok megfelelőek.

Egyedül a londoni börze tudott némi pluszt felmutatni tegnap nap végére, a többi európai index a negatív tartományban zárt. A bankok konszolidációjára lenne szükség, a költségek csökkentése és a bankok nyereségének növelése miatt - mondta el Peter Praet, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza. Nem mindenki ért egyet ezzel a nézettel, Christophe Nijdam, a Finance Watch szakértője szerint a még nagyobb bankok komolyabb problémák forrásai lehetnek válság esetén. Az Egyesült Királyságban tegnap publikálták az áprilisi inflációs adatokat. Havi alapon 0,1% volt az áremelkedés üteme, ami elmarad a 0,3%-os várakozásoktól. Az éves infláció 0,3% lett a várt 0,5% helyett, a maginfláció pedig 1,2% lett az 1,4%-os várakozás helyett.

Túl sok minden nem történt tegnap a forint piacán. A hazai deviza árfolyama megpróbált erősödni az euró ellenében, ám ez kudarcba fulladt, igaz a délutáni gyengülés sem volt erőteljes, így 315-ön zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok