Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 19.

Hullámvasútba pattantak tegnap az amerikai tőzsdék. Kezdetben az emelkedés játszott főszerepet, végül megérkeztek az eladók, s velük a negatív hullám, amiből csak zárásra sikerült eszmélniük a piacoknak. A Model 3 gyártásának támogatására 2 milliárd dollár értékben bocsátana ki részvényeket a Tesla. Ebből 1,4 milliárd dollár új részvény formájában, míg a maradék Elon Musk részvényeinek eladásából folyna be.

A FTSE 100 tegnap zéró környékén búcsúzott, míg a DAX, és a CAC 40 index 0,5%-kal a pozitív tartományban zárt. Carlos Costa portugál jegybankelnök szerint „rossz bankot” kellene felállítaniuk az olasz mintához hasonlóan. A Financial Times szerint 33 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel átvételéről lenne szó. A portugál bankok alacsony jövedelmezősége és gyenge eszközminősége miatt már az IMF is figyelmeztetést adott ki, így két legyet üthetnének egy csapásra, amennyiben az EU jóváhagyja a rendszer felállítását.

Márciusban a gépipari megrendelések 3,2%-kal nőttek év/év alapon Kínában, felülmúlva a várt 0,8%-os bővülést.

A FED jegyzőkönyve negatívan érintette a feltörekvő piacok devizáit, így a forintot sem hagyta érintetlenül. A hazai deviza árfolyama nagyot gyengült az euróval szemben, még a 317-es szintet is elérte tegnap, végül 316,5 környékén búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok