Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 23.

Emelkedéssel indították a hét utolsó kereskedési napját az amerikai börzék, s bár nap végéig inkább lefelé csordogáltak az indexek, így is a pozitív tartományban üdvözölték a hétvégét. A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren azt nyilatkozta, hogy felkészültek a szigorúbb monetáris politikára. Áprilisi függőben lévő lakásértékesítési adat érkezett pénteken, havi alapon 1,7%-os bővülést publikáltak, amely némileg kedvezőbb az 1,3%-os piaci várakozásnál.

1% feletti pluszokkal búcsúztak pénteken az európai tőzsdék. Görögország vasárnap este újabb adóemeléseket és átalakításokat tartalmazó intézkedéscsomagot fogadott el, két nappal a május 24-i eurózóna pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt. A Szíriza és a koalíciós partnere a Független Görögök szavazatainak hála a 300 fős parlamentből 153 támogató szavazat érkezett. Ezzel elhárulni látszik a júliusban lejáró kötvények kifizetésével kapcsolatos likviditás hiány, hiszen amennyiben kedden az előbbi csomagot elfogadja az EU, akkor a mentőcsomag következő része folyósításra kerülhet.

A japán export és import is hatalmasat zuhant. Az export 10,1%-kal, az import 23,3%-kal csökkent. Mindkettő a vártnál nagyobb mértékű visszaesést jelent. A rendkívül gyenge adatok elsődleges oka az erősödő japán jen, de ezen kívül a földrengések miatti ideiglenes gyárbezárások is további negatív hatást okoztak.

Mozgalmasra sikeredett a forint kereskedése pénteken. A hazai deviza árfolyama gyengüléssel kezdte a napot, az euró ellenében. A 317-es szintet elhagyva, aztán megérkeztek a vevők – a felminősítés hírére, és egészen 314,8-ig erősödött az árfolyam.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok