Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 24.

Volatilis kereskedés volt a jellemző tegnap a tengerentúlon. Napközben felfelé vették az irányt a vezető mutatók, ám betoppantak a színtérre az eladók, így a nap végére a negatív tartományba csúsztak az indexek. Akár 2-3 kamatemelés is jöhet idén – nyilatkozta tegnap Patrick Harker Philadelphiai Fed elnök. Harker nem szavazótag idén, nem úgy, mint James Bullard, aki szerint az amerikai kamatdöntést a brit szavazás nem fogja befolyásolni, ami azt is jelentheti, hogy a jegybank meg sem várja azt, hanem már júniusban kamatot emel. A magas adók, és vámok mellett nem megy könnyen az indiai terjeszkedés, de keresik a megoldásokat, hogy ott is amerikai áron tudják a felhasználók megvenni az iPhone-okat – mondta el tegnap az Apple vezetője, Tim Cook. A francia versenyhatóság tegnap vizsgálatot indított a Google és a Facebook ellen trösztellenes vádak alapján. Jelen pillanatban számos országban folyik eljárás a cégek ellen.

A vezető európai mutatók egységesen a negatív tartományban búcsúztak a hét első kereskedési napján. Görögország jelenlegi költségvetése, és növekedési kilátásai irreálisak, a hitelek átstrukturálására van szükség – legalábbis az IMF szerint. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 16 hónapos mélypontra zuhant, miután az áprilisi 53 pontról 52,9-re esett a mutató értéke, a várakozás 53,2 pont volt. Az előrejelzéseket tartalmazó indikátorok szerint tovább gyengül a növekedés, miközben az üzleti kilátások a szolgáltató szektorban 2015. júliusi szintre süllyedtek.

A FITCH hitelminősítésének „szele” csak hétfő délelőttig tudta az erősödés irányába hajtani a forint árfolyamának hajóját az euróval szemben. Végül elsodorta az ár a hazai deviza árfolyamát, és négy hónapja nem látott szintekig gyengült az euró ellenében, egészen 318-ig.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok