Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 25.

Pozitív hangulatban telt a tegnapi, tengerentúli kereskedés. Kiegyensúlyozottan emelkedtek az indexek, melyek közül a technológiai szektor tagja a Nasdaq végzett a legjobban, zárásig több, mint 2%-os pluszt hozott össze. A júniusi, vagy júliusi kamatemelés egyelőre nincs kőbe vésve, ám a munkaerőpiaci adatok azt jelzik, hogy lassan eljön az idő a cselekvésre – mondta tegnap a St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard. Az áprilisi lakásértékesítések havi alapon 16,6%-ot bővültek, amely lényegesen jobb, mint az elemzők által várt 2,4%. Ilyen mértékű ugrásra 1992 ótanem volt példa.

A vezető európai piacok kivétel nélkül a pozitív tartományban búcsúztak tegnap. Az euróövezeti pénzügyminiszterek jóváhagyták a görög mentőcsomag következő, 10,3 milliárd eurós részletének kifizetését. Az előbbi összegből 7,5 milliárdot június második felében folyósítanak, míg a fennmaradó részt a vállalások teljesülése esetén kapják meg. Továbbá megállapodtak egy 2018 júliusa után fokozatosan bevezetendő adósságenyhítő csomagról is, amelynek keretében az ESM eszközeit is bevonnák. Az IMF javaslata szerint a hitelezőknek lehetővé kellene tenni, hogy a kamatokat csak 2040 után törlessze Görögország, illetve a GDP 15%-át fizethesse csak ki ilyen formában.

A forint erősödni tudott az euró ellenében kedden. Már így indította a kereskedést, de az MNB közleményét követően is erősödött. A hazai deviza árfolyama a 318-as szintről megfordulva végül 315-ön zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok