Tőzsdei világcsokor – 2016. május 27.

|
Az amerikai kereslet továbbra is növekszik, de cirka egy éve folyamatosan csökkenő mértékben. (3,5 százalék volt akkor még a bővülés, míg az idei első negyedévben már csak 2,6 százalék.) A Fed folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a kamatemelés erősen adatfüggő lesz, ezért a mai GDP adat is lényeges, hiszen erősebb GDP növekedés növeli a kamatemelés valószínűségét, míg az esetlegesen gyengébb adat pont fordított hatást hoz.

Bár kedvező makrogazdasági adatok érkeztek tegnap a tengerentúlra, az értékek mégsem tudták felkorbácsolni az oldalazó piacokat. Egyedül a Nasdaq tört ki felfelé, és zárásra minimális plusszal tudott búcsúzni. A Memorial Day miatt hétfőn zárva lesznek az amerikai tőzsdék, aminek már ma is érezni lehet a hatását. A júniusi kamatemelés még nincs eldöntve, az addig beérkező adatoknak is  fontos szerepe lesz a döntésben – nyilatkozta tegnap az St. Louisi Fed elnöke, James Bullard. A tartós cikkek rendelésállománya 3,4%-kal bővült áprilisban az előző hónaphoz képest, ami lényegesen felülmúlja a piac 0,5%-os várakozását. A friss munkanélküli segélykérelmek száma 265 ezer főre csökkent, ez 7 ezer fővel kedvezőbb a konszenzusnál. A függőben lévő lakásértékesítések áprilisi számai kiemelkedően jól alakultak. Az 5,1%-os bővülés az előző hónaphoz képest jócskán felülmúlja a 0,7%-os várakozást. Az előző évhez képest pedig 2,9%- os volt a bővülés, miközben a piac 0,2%-ra számított.

Egyedül a FTSE 100 index maradt meg tegnap nullában Európában, a többi vezető index mérsékelt pluszban zárt. A brit GDP a várt 2,1% helyett 2,0%-os növekedést tudott felmutatni év/év alapon, és a beruházások is nagyobb mértékben estek, mint várták.

Lényegében a várakozásoknak megfelelően alakult a japán infláció, áprilisban -0,3% volt, szemben a -0,4%-os várakozással. Az élelmiszer és energiaárakkal korrigált maginfláció a várakozásoknak megfelelően +0,7% lett.

Nem mondhatni, hogy izgalmas napot zárt tegnap a forint, az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama oldalazással töltötte a kereskedés nagy részét, zárásra picit erősödni tudott az euróval szemben, és 314 alatt zárt.



DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 27.