Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 11.

Jó hangulatban, mérsékelt emelkedéssel zártak hétfőn a tengerentúli piacok. Charles Evans chicagoi Fed elnök szerint látva a növekvő inflációt, s azt, hogy a cél közel van már a kamatemelés világos, egyértelmű döntésnek tűnik, mely következtetésre egyre többen fognak ráébredni. A Bloomberg cikkére reagált akkor a Twitter, amikor 11%-ot vesztett értékéből, a lap értesülései szerint ugyanis nem lesz felvásárlás.

Pozitív hangulat volt jellemző az európai tőzsdékre hétfőn. Hat éve nem ugrott ekkorát a német export, mint idén szeptemberben. Az export hó/hó alapon 5,4%-kal, év/év alapon pedig 9,8%-kal bővült, jelentősen felülmúlva a piaci várakozásokat, ami 2,2% volt a hó/hó alapú mutatóra. Ezzel párhuzamosan az import 3,0%-kal bővült az előző havi értékhez képest, miközben a piac csak 0,7%-os emelkedésre számított. Az export megugrása elsősorban a Kínával folytatott élénkülő keresletnek tulajdonítható. Az eurócsoport pénzügyminiszterei jóváhagyták Görögország számára a mentőcsomag újabb, 1,1 milliárd eurós részletét. Vagyis a pénzügyminiszterek kedvezően ítélték meg az eddig végrehajtott görög reformokat. A jóváhagyás leginkább csak formaiság volt, lehetett rá számítani.

A WTI típusú kőolaj árfolyama 51,3 dollárra, a brent típusú kőolaj árfolyama pedig 1 éves csúcsra, 52,95 dollárra emelkedett. Az olajár emelkedésében jelentős szerepet játszott, hogy Putyin azt nyilatkozta: Oroszország is kész befagyasztani olajkitermelését, sőt akár az OPEC-hez hasonlóan a kitermelését is hajlandó lenne csökkenteni. Ezzel pedig egyrészt megnőtt a novemberi OPEC megállapodás esélye is, hogy sikerül országokra is lebontani a kitermelés csökkentését. Másrészt Oroszország önkéntes csatlakozásával a korábban vártnál nagyobb lehet a kitermelés csökkenés, így pedig még korábban egyensúlyba lendülhet az olaj kereslete és kínálata.

Japán 2007 augusztusa óta a legnagyobb folyó fizetési mérleg többletet publikálta. A többlet 23%-kal lett magasabb, mint egy évvel korábban és lényegesen magasabb, mint a piaci várakozás.

A forint némileg bizonytalankodott a hét kezdetén, s az euróval szemben a 305-ös szint alatt oldalazott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok