Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 12.

Látványosan zuhantak a tengerentúlon tegnap a piacok, az eladói nyomás zárásig kitartott. A legnagyobb bankok, még mindig túl nagyok ahhoz, hogy probléma esetén hagyják őket csődbe menni – nyilatkozta Neel Kashkari minneapolisi Fed elnök.

Az amerikai piacok startjáig mérsékelt emelkedés jellemezte az európai tőzsdéket, ám nap végére elromlott a hangulat. Váratlanul erős lett a német ZEW index. A piac által várt mérsékelt emelkedéssel szemben jelentős javulás volt tapasztalható, ami azért meglepő, mert a felmérés időszaka, pont a Deutsche Bank körüli pánik időpontjára esett. A jelenlegi helyzetet jellemző index értéke 55,1 pontról 59,5 pontra emelkedett, miközben a piac csak 55,5 pontra számított. A jövőbeli komponens értéke pedig 0,5 pontról 6,2 pontra emelkedett. A megkérdezettek a legfőbb gazdasági partnerek, Franciaország és Olaszország kilátásait is kedvezőbben ítélték meg. Nagy-Britanniával kapcsolatban továbbra is pesszimisták, de már kevésbé mint közvetlenül a Brexitet követően.

Szeptemberben 2,27 millió gépkocsit értékesítettek Kínában. Ez 26,1%-os bővülésnek felel meg a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami lényegesen gyorsabb, mint akár az európai, akár az amerikai piacok bővülési üteme. Augusztusban a várt 7,9%-kal szemben 11,6%-kal bővültek a gépipari megrendelések Japánbanf.

A forint gyengüléssel töltötte a keddi kereskedést az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama napközben elérte a 305,6-os szintet, végül 305-ön zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok