Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 14.

Negatív hangulatban indult a tegnapi, tengerentúli kereskedés. Napközben némileg fordult a kocka, ám ez sem volt elegendő a fordításhoz. Még mindig támogat egy kamatemelést az év vége előtt – nyilatkozta tegnap a philadelphiai Fed elnök, Patrick Harker. A jegybankár hozzátette a második félév erősebb lesz, mint az előző a gazdaság szempontjából, s a kamatemelésnek decemberben kéne következnie, amire megszűnik az elnökválasztás kiváltotta bizonytalanság.

Tegnap a medvéké volt a főszerep Európában, kivétel nélkül mindegyik index eséssel búcsúzott. Skóciában ismét népszavazásra tűznék a függetlenség kérdését. A Brexitet követően már többször láthattunk olyan nyilatkozatot, hogy Skócia inkább az EU tagja szeretne maradni, mint Nagy- Britanniáé, és erről akár egy újabb népszavazás keretében is döntenének. Most viszont már ténylegesen törvénytervezetet készítenek elő, ami lehetővé tenné a 2014-es szavazás megismétlését.

Kínában a termelői árak több mint 4 évet követően először emelkedtek, közben az infláció 1,9% lett, felülmúlva az 1,6%-os várakozást. A vártnál magasabb adatok megnyugtatták a piacokat, mert azt jelzik, hogy a belső kereslet relatíve erős, ha már a tegnapi külkereskedelmi adatok kiábrándítóra sikerültek.

Látványos mozgással gyengült, majd fordított a forint az euróval szemben. A nap első felében a 306,8-as szintekig is alakult a hazai deviza árfolyama, végül éles fordulatot követően 305,1-en búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok