Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 19.

Emelkedéssel rúgták be a kereskedés motorját a piacok kedden, s bár napközben több izgalom már nem adódott a tőzsdéken, végig sikerült megőrizni a pozitív légkört. Az infláció éves alapon 1,1%-ról 1,5%-ra emelkedett szeptemberben. Az adat közel kétéves csúcsot jelent, de megfelel a várakozásoknak. A maginfláció 2,3%-ról 2,2%-ra csökkent, miközben az elemzők stagnálásra számítottak. Az Intel harmadik negyedéves számai jobbak lettek a várakozásoknál, de a folyó negyedévre vonatkozó árbevétel várakozását rontotta a társaság, jelezve, hogy nem számítanak túl erős év végi keresletre a személyi számítógépek, chipek és szerver eladások terén. A részvényenkénti profit 69 cent volt az elmúlt három hónapban, 2 centtel felülmúlva a konszenzust. Az árbevétel a várt 15,6 milliárd dollár helyett 15,9 milliárd dollár volt. A bruttó marzs 64,8%-ra emelkedett, itt 63% volt a várakozás. A negyedik negyedéves árbevételre 15,2-16,2 milliárd a várakozás, a piac jelenleg 15,9 milliárdra számít. A bruttó árrés 63% körül alakulhat, a konszenzus 62,7%. Piaczárás után 3,4%-ot esett az árfolyam. A Yahoo a harmadik negyedévben 20 centes részvényenkénti profitot realizált, 2 centtel felülmúlva a várakozást. A fő tevékenységből származó árbevétel 14%-kal 857,7 millió dollárra esett, némileg alulmúlva a 860,1 milliós várakozást. A Yahoo részvények 1,3%-kal emelkedtek zárás után. Erős számokat publikált a Goldman Sachs. A kereskedésből származó kiemelkedő számoknak köszönhetően a bevétel közel 20%-ot emelkedett tavalyhoz képest 8,17 milliárd dollárra, magasan felülmúlva az elemzők 7,42 milliárd dolláros várakozását. A nettó profit részvényeként 4,88 dollárra emelkedett 2,9 dollárról (68%-os javulás), az elemzők várakozása 3,82 dollár volt. A kötvénykereskedési üzletág bevétele 1,96 milliárd dollárra emelkedett, a várt 1,7 milliárd dollár helyett, a részvénykereskedési üzletág 1,78 milliárd dolláros bevétele szintén felülmúlta az 1,69 milliárdos várakozást. A létszámcsökkentés (a kötvénykereskedés üzletágban 10%-os létszámleépítés volt, ügyvezetői és igazgatói pozíciókat is megszüntetett a menedzsment) illetve a bónuszok csökkentése is segítették a költségszintet alacsonyan tartani, így a tipikusan gyenge harmadik negyedév kedvezően zárult. Nemrégiben jelentették be, hogy Ázsiában további leépítéseket tervez a társaság. A sajáttőke arányos nyereség 11,2%-ra emelkedett a tavalyi 7%-ról. A papír 2,15%-ot emelkedett.

Felfelé ívelés jellemezte a keddi európai kereskedést. Az EKB tegnap publikált hitelezési felmérése szerint a harmadik negyedévben megállt a hitelezési feltételek lazítása a vállalati szegmensben, sőt a bankok egy szűk köre már szigorítást tervez a negatív alapkamatok miatt. A kamatokon felül a hitelfelvétel egyéb költségeit is elkezdték növelni egyes bankok a vállalati ügyfelek esetében.

A WTI 50,8 dollárig emelkedett annak köszönhetően, hogy az USA nyersolaj készletei 3,8 millió hordóval csökkentek az API jelentése szerint.

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően 6,7%-ra lassult a kínai GDP növekedés. Negyedév/negyedév alapon a szezonálisan igazított mutató 1,8% volt, ami szintén megfelelt a várakozásoknak. A szeptemberi kínai ipari termelés ugyanakkor enyhén elmaradt a várakozástól, 6,1%-kal bővült, szemben a 6,4%-os várakozással. A kiskereskedelmi forgalom 10,7%-os bővülésére ugyanakkor nem lehetett panasz, az ugyanis megfelelt a várakozásoknak.

A gyengülésé volt a főszerep az Eur/Huf piacán. A 30 napos mozgóátlag környékén oldalazott tegnap a hazai deviza árfolyama.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok