Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. október 6.A központi bankok világszerte alacsony kamatokkal szembesülnek, amelyek jól jelzik a mélyen fekvő problémákat, és a gazdaságok sebezhetőségét. Míg ultraalacsony kamatlábakra nincs, addig hatékony fiskális, és monetáris politikára van szükség –a gyorsabb növekedés érdekében – nyilatkozta tegnap a Fed alelnöke, Stanley Fischer.Tőzsdei világcsokor – 2016. október 5.

Pozitív hangulatban, mérsékelt emelkedéssel töltötték a tegnapi kereskedést az amerikai tőzsdék. A tegnap érkezett ADP munkaerőpiaci adat enyhén gyengébb lett a várakozásoknál. A munkahelyek száma az előző havi 177 ezer után 154 ezerrel nőtt szeptemberben, alulmúlva a 165 ezres piaci várakozást. Az ISM szolgáltatóipari index 57,1 pontos szeptemberi értéke jókora meglepetést okozott az az előző havi 51,9 pont után, ráadásul a piac csak stagnálást várt. A Markit által publikált beszerzési menedzser index 52,3 pontos értéke is némileg jobb a várt 51,9 pontnál.

Negatív tartomány jutott zárósorsul az európai piacoknak tegnap. Az IMF kimondottan negatív véleményt publikált a nyugat-európai és amerikai bankokkal kapcsolatban. Szerintük a fő probléma most nem a bankok tőkehelyzete, hanem a gyenge jövedelemtermelő képességük. A gondot már maguk a bankok is felismerték, több nyugat-európai bank a múlt hetekben jelentett be jelentős létszámleépítéseket a jövedelemtermelő képesség visszaállítása érdekében. Az IMF szerint az európai bankok harmada és az amerikaiak negyede küzd komoly problémákkal. A Fitch álláspontja szerint a cseh árfolyamküszöb és annak esetleges eltörlése nem lenne hatással az ország jelenlegi stabil A+ hitelbesorolására. A cseh jegybank kommunikációja szerint az árfolyamküszöböt 2017 második negyedévéig készül fenntartani.

A WTI típusú kőolaj árfolyama csaknem 50 dollárra emelkedett tegnap. Az amerikai készletadatok meglepetésszerű csökkenést mutattak. Ráadásul a közelgő Matthew hurrikán okozhat némi zavart az olaj piacán, ugyanis több nagy kapacitású terminált is le kell zárni a vihar miatt, vagyis ezeken a pontokon nem lehet majd olajat beszállítani Amerikába.

A régiós devizák közül is kiemelkedően erősödött tegnap a forint az euróval szemben. 2015 májusa óta nem látott szinten, 304,5-ön zárt a hazai fizetőeszköz árfolyama.

Lefelé csorgással töltötték a tegnapot a tengerentúli piacok, nem túl izgalmas kereskedést zárva. Még idén jönni fog a kamatemelés, elképzelhető az is, hogy akár december előtti ülésen - mondta tegnap a chicagoi Fed elnöke, Charles Evans. Jeffrey Lacker is erre kontrázott rá nyilatkozatával, melyben kiemelte, hogy a jegybanknak lépnie kell, nehogy az infláció gyors emelkedésnek induljon, mint 94-ben. A Google tegnap bemutatta a Pixel névre keresztelt okos telefonjait, a papír árfolyama 0,4%-ot emelkedett. A telefont a Google tervezte, 12,3 megapixeles kamerával rendelkezik, és korlátlan felhő alapú tárhelyet ad a társaság. A telefon induló ára 649 dollár lesz.

Az európai tőzsdék fej-fej mellett emelkedtek a keddi kereskedésben. Tegnap először bocsátottak ki 50 éves lejárattal rendelkező olasz államkötvényeket. A fix kamatozású kötvények 2,8%-os hozamszint környékén keltek el. Jelentős túljegyzés mellett 5 milliárd eurónyi kötvényt értékesítettek.

Japánban a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 49,6 pontról 48,2 pontra csökkent szeptemberben.

Harmadik napja erősödik a forint, az euró ellenében. A hazai deviza árfolyama tegnap elérte a 307-es szintet.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok