Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 12.

|
Az elkövetkezendő napokban a csend percéig bizony több Fed jegybankár is meg fog szólalni, nyilvánvalóan a kamatemelést előtérbe helyező beszéddel. Ez az, amitől a piac szinte retteg, s amely lépést óriási hibának érezne. Bár a szeptemberi emelés valószínűsége jelenleg 30%, a piac akkor is bizonytalan, erre pedig csak lapátként rakódnak a jegybankáros beszédek. A decemberi lépés esélye már 60%. Ez nem segít a befektetőknek nyugodt légkört tartani a börzéken…

A hetekig tartó sávozást követően „csúnyán” fejezték be a múlt hetet a tengerentúli tőzsdék, pénteken. A vezető indexek kivétel nélkül nagyot estek, s a negatív tartományban búcsúztak. Folytatni kell a fokozatos monetáris szigorítást, ezzel is megakadályozva, hogy Amerika gazdasága túlhevüljön. A lassuló globális tendenciák veszélyforrások, ám az USA eddig is immunisnak tűnt a nemzetközi sokkokkal szemben – nyilatkozta Eric Rosengren, a Bostoni Fed elnök.

Európában is elromlott a hangulat a hét utolsó kereskedési napján, és mínuszban zártak a mutatók. A DAX indexnek ma kivételesen 31 komponense lesz. Ugyanis az E.ON és az Uniper szétválasztása miatt átmenetileg az Uniper is bekerül a kosárba, igaz csak a mai napra, technikai okok miatt. Az indexkövető alapok miatt jelentős forgalom és eladói nyomás alakulhat ki az Uniper részvényeknél.

Egy hónapja nem látott mélypontra, 45 dollárra zuhant a WTI típusú kőolaj árfolyama. A mélyrepülés oka, hogy a Baker Hughes által követett fúróberendezések száma 414-re nőtt, ami február óta a legmagasabb érték.

Japánban a gépipari megrendelések váratlanul 5,2%-kal emelkedtek júliusban, ami a gazdasági felépülés első jele lehet.

Gyengüléssel zárta a múlt hetet a forint, az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama 309,5-nél is járt, végül 309-es szinten talált nyugvópontra.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 12.