Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 14.

|
Csalódást okozott a német ZEW index. A jelenlegi helyzet megítélése a vártnál nagyobb mértékben csökkent, az index értéke 55,1 pontra esett a várt 56,0 pontról. A jövőbeli kilátások pedig nem tudtak emelkedni, a várakozások ellenére sem. A jövőbeli kilátások komponense 0,5 ponton stagnált, miközben a piac 2,5 pontot várt. Összességében az adatok továbbra is enyhe óvatosságot sugallnak.

A hangulat ingadozása mostanában jellemző az Amerikai tőzsdékre, ez tegnap is bebizonyosodott, amikor a rossz kedvben komolyan zuhantak az indexek, s a negatív tartományban búcsúztak. Persze az olajárfolyam mélyrepülését nézve, valamint a kamatemeléstől való rettegést figyelembe véve nem is olyan meglepő ez a reakció. A AT&T Inc. -Mobile US adatai szerint az iPhone 7 és 7 Plus előrendelések új rekordot döntöttek, és ezek a hírek voltak kedvező hatással az Apple árfolyamára.

Az európai részvénypiacok is csökkenéssel töltötték a tegnapot. Az olasz kormány a britek EU-s kilépését követően pénzügyi ösztönzőket kér az EU-tól a hadiipar számára, amivel egy nagy olasz hadiipari céget próbálnának meg támogatni. A javaslatban például a szektor áfa mentessége is szerepel.

A WTI 45,2 dolláron volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy a tegnapi napon esett az ára, bár ma reggel már felfelé korrigált a piac. A befektetők a tegnapi IEA jelentés hatása alatt vannak, ami szerint az olajpiac kiegyensúlyozására 2017 vége előtt nem kerül sor. A következő negyedévek során ugyanis jelentős olajkínálat növekedés lesz a nem OPEC tagállamok részéről, miközben a keresletnövekedés visszafogottabbá válik. Az API jelentése szerint 1,44 millió hordóval nőtt az olajkészletek nagysága az Egyesült Államokban. Az EIA jelentéstől 4 millió hordó készletnövekedést vár a piac.

Egy forinttal gyengült a hazai fizetőeszközünk árfolyama tegnap, az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 14.