Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 30.

Eséssel kezdtek, eséssel zártak tegnap az amerikai tőzsdén a vezető mutatók. A második negyedéves végleges GDP adat nem okozott komoly felfordulást a piacokon, az előzetes 1,3%-os bővülést most 1,4%-ra javították. A függőben lévő lakásértékesítések augusztusi értéke a vártnál jobban alakult, tavalyhoz képest 4%- os volt a bővülés, miközben a piac 2,6%-ot várt. Az atlantai Fed elnök, Dennis Lockhart jövőre lesz szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban, és tegnap arról beszélt, hogy a munkaerőpiac közelíti a maximális foglalkoztatottság szintjét, az infláció is egyre közelebb kerül a 2%-os célhoz, ezért a jegybanknak hamarosan lépnie kell. A Philadelphiai Fed elnök, Patrick Harker pedig azt mondta, hogy támogatja a decemberi kamatemelést, ha a gazdaság továbbra is a várakozásoknak megfelelően növekszik. Tegnap a Pepsi publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 1,4 dollár volt az elmúlt három hónapban, amely kedvezőbb a várt 1,32 dollárnál. A cég bevétele azonban 2%-kal csökkent. A kezdeti optimizmus után az árfolyam visszaesett zárásra és 0,3%-os pluszban zárta a kereskedést.

A DAX kivételével emelkedni tudtak tegnap az európai börzék. Hivatalosan is visszalépett Róma a 2024-es olimpia pályázói közül. Róma polgármestere már korábban is jelezte ezt a szándékát, így a hivatalos visszalépés sem számít meglepetésnek.

A japán infláció a várakozásoknak megfelelően alakult, augusztusban -0,5% lett. Az élelmiszer és energiaárakkal tisztított maginfláció a várakozásoknak megfelelően 0,2% lett. Összességében továbbra is rendkívül nyomott a japán infláció, sőt változatlanul deflációs folyamatok tapasztalhatók. Az előzetes augusztusi japán ipari termelés 4,6%-kal bővült a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami felülmúlta a piac 3,4%-os várakozását. A kedvező adathoz a járműgyártás 8,8%-os megugrása is közrejátszott. A várakozásokkal összhangban 50,1 pont lett Kínában a szeptemberi Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke.

Ötödik kereskedési napja gyengül a forint, az euróval szemben. Tegnap a hazai deviza árfolyama a 309-es szintet is megközelítette.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok