Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 5.

|
A munka ünnepe miatt zárva tartanak ma a tengerentúli börzék, így szinte biztos, hogy az európai tőzsdék nehezen fognak irányt találni.

Kiváló lett pénteken a hangulat Amerikában, hiszen a befutó munkaerőpiaci adatok nem a kamatemelés irányába mutatnak, azaz a számok lehűtötték a kedélyeket. Így, bár napközben kicsit megtorpantak az indexek, még így is a pozitív tartományban búcsúztak. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 151 ezer fővel bővült augusztusban. Az adat csalódást keltett, mert a piac 151 ezer fős bővülést várt. A júniusi adatot 292 ezerről 271 ezerre, a júliusit pedig 255 ezerről 275 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta is enyhe csalódást okozott, mert az adat maradt 4,9%-on, ami 0,1 százalékponttal rosszabb a várakozásoknál. Az aktivitási ráta változatlanul 62,8%-on maradt. A piaci reakciók alapján a befektetők nem hisznek a szeptemberi kamatemelésben. A munkaerőpiac megfelelően bővül – Jeffrey Lacker Richmondi Fed elnök ezt olvasta ki a fenti értékekből. Szerinte minél több idő telik el a kamatemelésig, a jegybank annál nagyobb szakadékba szalad bele.

Nagyszerű hangulat uralkodott a hét utolsó kereskedési napján Európában. A mutatók kivétel nélkül a pluszos oldalon zártak. A megismételt parlamenti szavazás sem hozott áttörést pénteken Spanyolországban, így továbbra sem sikerült miniszterelnököt választani. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt Mariano Rajoy jelezte, hogy tovább dolgozik a kormányalakításon. A hétvégén Németországban tartott tartományi választáson Merkel pártja, a CDU csak harmadik helyen végzett. A kormánykoalíciós partner, az SPD győzött, második helyen pedig a 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt végzett.

Augusztusban tovább emelkedett a kínai Caixin szolgáltatói beszerzési menedzser index értéke, mely már 52,1 ponton áll.

Gyengüléssel fejezte be a hetet pénteken a forint, az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama 310-es szintig esett.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 5.