DLS Tanácsadó

Felgyorsult eurózóna adósságválságának folyamata 2011.07.12.

Rendkívül felgyorsult az eurózóna adósságválságának folyamata amellett, hogy a döntéshozók a görög adósságválságot a legenyhébb formában akarták kezelni, de abban is döntésképtelennek bizonyultak. Egy héttel azután ugyanis, hogy a piacok megkérdőjelezték a portugál államadósság-pálya fenntarthatóságát, hirtelen megingott a bizalom a spanyolokban és az olaszokban is. A probléma "csupán" az, hogy az olasz államadósság olyan hatalmas, hogy az eddigi "recepttel", egy néhány éves nemzetközi hitelcsomaggal szinte lehetetlen a pénzügyi megsegítés. A spanyolok megmentésére titkon még készült az eurózóna a mentőkeretek megalkotásakor, az olaszokéra azonban - leginkább a méretbeli okok miatt - nem. Két dolog tűnik jelenleg biztosnak a csaknem kalkulálhatatlan piaci és politikai folyamatok mellett: egyrészt pénzügyi szempontból ilyen idegtépő nyarunk talán még sosem volt, másrészt tabuk dőlnek majd meg a következő időszakban az eurózónában.


Miért pörögtek fel ennyire az események?


Hetek óta nagyfokú bizonytalanságot okozott az eurózóna pénzügyi rendszerében az az ügy, hogy hogyan vonják be az eurózóna döntéshozói a magánbefektetőket a formálódó második görög hitelcsomagba úgy, hogy azt semmiképpen se ítéljék csőd eseménynek a hitelminősítők. Mivel a két cél a gyakorlatban egyszerre csaknem kivitelezhetetlen, ezért az erről szóló tárgyalások a múlt héten lényegében eredménytelenségbe fulladtak. Emiatt került az elmúlt napokban újra előtérbe az a megközelítés, hogy ha már úgysem kerülhető el a görög államcsőd kimondása, akkor legalább olyan megoldás szülessen, amellyel a görög államadósság-pálya valamelyest fenntarthatóvá tehető. Ez konkrétan azt jelentené: az EU döntéshozói megengednék, hogy bizonyos államkötvény lejáratokat ne törlesszen a dél-európai ország, ezzel tehát (egyelőre bizonytalan mértékben) csökkenne az ország fennálló adóssága (kb. 330 milliárd euró, a GDP 150%-a), ami az állampapír tulajdonosoknak most okozna jókora veszteségeket. Bár erre kevés az esély, de nagyjából akkor válna valóban fenntarthatóvá a görög adósságpálya, ha a fennálló adósságnak legalább az 50-60%-át megtagadnák, miközben a kemény költségvetési megszorításokat a továbbiakban is végrehajtanák.

2011.07.11 11:28 Már elfogadná a részleges görög csődöt az Európai Unió

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk


Az a piaci felismerés, hogy az eddig kalkulálttal ellentétben mégis küszöbön állhat a görög csőd, eleve súlyosbította az eurózóna adósságválságát, az pedig újabb szintre emelte, ami Olaszországban történt a múlt hét második felében. Felerősödtek ugyanis azok az aggodalmak, hogy a költségvetési fegyelem letéteményesének tekintett olasz pénzügyminiszter lemond (vagy leváltják), mivel egy pénteki személyes egyeztetést követően Silvio Berlusconi miniszterelnök olyan közleményt adott ki, amelyben (a korábbi gyakorlattal ellentétben) nem biztosította támogatásáról Gulio Tremonti gazdasági és pénzügyminisztert. Tremonti az elmúlt időszakban sok konfliktust vállalt fel a kormányfővel, amelynek nyomán például azt sikerült elérnie a közelmúltbeli hitelminősítői figyelmeztetések hatására, hogy a kormány elfogadjon egy 45 milliárd eurós, a következő négy évre vonatkozó költségvetési megszorító csomagot.

A csomag lényeges "szépséghibája" azonban, hogy annak nagy része csak 2013-ban és 2014-ben lép majd életbe, miközben 2013-ban parlamenti választások lesznek Olaszországban. Ez eleve zavarta a piaci szereplőket, az a kilátás pedig, hogy Tremonti esetleg távozik a kormányból, alapvetően rontotta a 120%-os olasz adósságráta fenntarthatóságával kapcsolatos megítélést. Az olasz állampapírhozamok már múlt pénteken jelentősen emelkedtek (felhajtva a spanyol hozamokat is), amelynek hatására hétfőre válságtanácskozást hívtak össze az eurózóna vezető döntéshozói. Ez a hír pedig tovább fokozta a piaci aggodalmakat a hétfői kereskedésben, ami oda vezetett, hogy történelmi csúcsra emelkedett a 10 éves olasz és spanyol államkötvény hozama, illetve a némethez viszonyított felára. Mindennek mellékhatásaként jelentősen estek a vezető részvényindexek, illetve új történelmi csúcsra ugrott a svájci frank az euróval és a forinttal szemben.

2011.07.10 19:34 Olaszország miatt készül rendkívüli ülésre az EU?

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk



Mire fel a nagy ijedtség?


Az, hogy az elhúzódó görög válság a megemelkedett állampapír hozamokon keresztül fokozza többek között a spanyol, olasz és belga államadósság problémákat, eddig is ismert fertőzési csatorna volt. A piaci ijedtséget egyrészt a válságtanácskozás híre okozhatta, másrészt az, hogy most szembesültek a befektetők azzal a ténnyel: az olasz államadósság olyan hatalmas, hogy az állam külső pénzügyi "kimentésére" a görög recept alapján egyszerűen nincs pénz az eurózónában. A spanyolok átmeneti megsegítését titkon még belekalkulálták az eurózóna vezető döntéshozói a most létező válságkezelési alapokba (hangsúlyosan a 440 milliárd eurós hitelezhetőségi keretű EFSF-be), de az olaszokét nem.

Amennyiben a rendkívül magas hozamok miatt ellehetetlenülne a spanyol állam piaci alapú finanszírozása (6%-os 10 éves hozam mellett jelenleg közel ez a helyzet), akkor görög mintára például egy három éves nemzetközi hitelprogram mintegy 300-350 milliárd eurónyi pénzt emésztene fel. Ugyanez az olaszok esetében legalább a dupláját tenné ki, és akkor még nem ejtettünk szót a belgákról, akiknek több mint egy évvel a választások után sem alakult meg a kormányuk. Amint az alábbi ábrán látszik: az olasz államadósság nominális mérete több mint kétszerese a spanyolnak. Utóbbi egyébként nagyjából akkora, mint az eddig célkeresztben lévő görög, ír és portugál adósság együttvéve.

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk


Ötletroham és akadályok

Azért merült fel az elmúlt napokban az az ötlet uniós körökben, hogy meg kellene duplázni a jelenleg rendelkezésre álló eurózóna mentőkeret összegét (az IMF-fel együtt 750 milliárd euróról 1500 milliárd euróra), mert a spanyolok esetleges kimentésével kimerülne ez a keret. A probléma azonban egyrészt az, hogy a duplázás több hónapos folyamat lenne, másrészt nagyfokú ellenkezés várható a hitelt nyújtó nagy eurózóna országok felől (főként a németek, hollandok és finnek), harmadrészt elveszíthetné az ESFS a létező legjobb, AAA hitelminősítését a kötvénykibocsátásoknál, negyedrészt erősen kérdéses, hogy ennek a megközelítésnek (hitelekkel orvosolni egy fizetőképességi problémát) van-e egyáltalán értelme. A görög út azt mutatja, hogy lényegében nincs. Az a forgatókönyv azonban, hogy esetleg nemcsak a görögöknél következhet be uniós engedélyre adósságmegtagadás, hanem más, sokkal nagyobb országokban is, egyenesen ijesztő.


Amint látszik: bár az olasz és spanyol állampapírpiacon a külföldiek aránya viszonylag alacsony (45-50%), de ilyen hatalmas méretű adósságoknál ez is több százmilliárd eurós, potenciális tőkeveszteséggel járó kitettséget jelent, ami óriási kockázat számukra (is), így érthetők az igen negatív pénz- és tőkepiaci reakciók.

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk


De mi a baj az olaszokkal?

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk Mielőtt a lehetséges válságkezelési forgatókönyvekre gondolnának, érdemes kitérni azokra az okokra, amiért megkérdőjelezte a piac az olasz (és spanyol) államadósság-pálya fenntarthatóságát. Amellett, hogy ez részben egy spekulatív támadás az ország ellen, látni kell, hogy az olasz adósságráta a görögök után a második legnagyobb az eurózónában és már hosszú évek óta bőven a GDP-jük 100%-a felett járt. Eddig ezt azért gondolta fenntarthatónak (azaz hosszú távon is visszafizethetőnek) a piac, mert magasak az olasz belső megtakarítások, jellemzően volt egy kis gazdasági növekedés az országban és a kamatfizetések nélküli államháztartási hiány (azaz az elsődleges egyenleg) is általában nulla körüli volt, idénre és jövőre pedig eddig enyhe többlettel lehetett kalkulálni.

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk A fent vázolt olasz költségvetési megszorításokat azonban várhatóan időben előbbre kell hozni és növelni kell a piaci bizalom növelése érdekében, ami a gazdasági növekedési kilátásokat (és így az elsődleges egyenleget) jelentősen ronthatja. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az olasz állam jelenleg a GDP mintegy 5%-át fordítja az államadósság kamatterheinek törlesztésére, ami minden 100 bázispontnyi tartós állampapírpiaci hozamemelkedéssel kb. 0,6-0,7%-ponttal emelkedik. Jelentős költségvetési erőforrásokat szív tehát el az a piaci folyamat, amely az utóbbi hetekben bekövetkezett az olasz (és ugyanezen gondolat alapján a spanyol) állampapírpiacon.

Nagyon gyenge lábakon állnak

Azt, hogy a piac megkérdőjelezte az olasz és spanyol adósságpálya fenntarthatóságát, jelentős részben azzal is összefügg, hogy ezek az országok fokozottan gyenge versenyképességűek (a 2013-as olasz választások előtt nagyfokú szerkezeti reformokra kicsi az esély a csekély kormánytöbbség mellett) és nagyon alacsony gazdasági növekedést tudtak felmutatni a múltban.

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk Utóbbira kirívó példa Olaszország, amely a világon a negyedik leggyengébb GDP-növekedést tudta felmutatni a 2000 és 2010 közötti időszak átlagában. Amint a részletesebb bontásban látszik: még azokban az években (2002-2006) is mindössze 0,6%-os átlagos növekedésre volt képes, amikor kifejezetten kedvező volt globális szinten a konjunktúra. Éppen ez a gyenge növekedés vezetett oda, hogy a fejlett országok közül egyedül Olaszországban csökkent az elmúlt 10 év átlagában az egy főre jutó GDP. Amint látszik: a spanyolok valamelyest jobban teljesítettek ebben a két mutatóban az elmúlt években, de az eurózóna átlagát még ők sem mindig érték el. Ami szintén pozitívum a spanyoloknál az olaszokkal szemben, hogy a spanyol államadósság mind nominális értelemben, mind a GDP arányában lényegesen kisebb.

A fentebb említett gyenge versenyképességre jól rámutatnak az alábbi ábrák is, amelyek szerint az olasz és spanyol munkatermelékenység tartósan és jelentősen elmaradt a termékegységre eső bérköltségtől az 1997-2009 közötti időszakban, miközben ennek a két mutatónak összhangban kellene lennie egymással. A válság minden országban jelentős kiigazítást hozott ezekben a mutatókban, de a gazdasági növekedés helyreállásával ismét a gyenge versenyképesség jelei mutatkoznak a dél-európai országban.

Idegtépő nyári hónapok előtt állunk



Tabuk dőlhetnek meg



Amint az első oldalon jeleztük: az eurózónában az állampapírhozamok távolodását, divergenciáját látjuk az irányadónak tekintett némethez képest. Ennek a folyamatnak a fékezése, megfordítása igen nehéz és időigényes folyamat (lenne), mert egyszerre kellene viszonylag gyors gazdasági növekedést, alacsony államháztartási hiányt és alacsonyabb állampapír hozamkörnyezetet megteremteni és fenntartani.

Mivel ez a környezet most nehezen elképzelhető, valószínűleg valamilyen rendszerszintű beavatkozás, illetve nagy horderejű (politikai, közgazdasági) döntésre lehet szükség ennek elérése érdekében. Amint fentebb jeleztük, a pénzügyi mentőkeret duplázása például nem számítana annak (és sok technikai akadályba is ütközne), ahogy az a felmelegített német javaslat sem, hogy a közeljövőben lejáró görög állampapírokból a magánbefektetők legalább 7 éves új görög kötvényeket vásároljanak. Kvázi adósságcserét, futamidő-nyújtást kényszerítenének tehát ki, amelyet a hitelminősítők nagy valószínűséggel csőd eseménynek minősítenének, az EKB viszont erre az esetre azzal fenyegetett, hogy "lekapcoslná" a likviditásnyújtásról a görög bankrendszert.

Az viszont már rendszerszintű megoldásnak tűnik, hogy megengednék az ESFS-nek a bajban lévő országok államkötvényeiből vásárolni a másodpiacon, illetve hitelt nyújtani ezeknek az országoknak ahhoz, hogy a saját államkötvényeikből a másodpiacon vásárolhassanak vissza. A tegnapi eurózóna pénzügyminiszteri ülés már ebbe az irányba mozdult el. Az lenne a gond többek között ezekkel a forgatókönyvekkel, hogy ez a mentőkeret (ha a spanyol és olasz kötvényeket nagy tételben kellene vásárolni) gyorsan kimerülne, ráadásul több hónapot venne igénybe, mire mindennek a jogszabályi háttere is kialakulna (a tagállami parlamenteknek el kellene fogadnia). Arról sem szabad elfeledkezni, hogy ezzel gyakorlatilag a kedvezőbb helyzetben lévő eurózóna tagállamok vállalnák át a bajban lévők adósságát, amelyet belpolitikailag igen nehéz lenne "eladni".

A fentieken túl csak még durvább megoldási irányok mutatkoznak, amelyek egyúttal tabuk megdőlését is jelentenék. Egyrészt akár több, bajban lévő ország is részben megtagadhatja az államadósságát (hitelkeret-elfogadással párhuzamosan), másrészt az Európai Központi Bankra is "vonalon aluli döntés" várhat, harmadrészt a közös eurózóna kötvénykibocsátás és a közös költségvetési politika (esetleg a tagállamok egymás adósságára kölcsönös garanciavállalása) útján indulhat el a közösség.

Az EKB 2010 májusában indított el egy államkötvény felvásárlási programot, amelynek keretében mintegy 80 milliárd eurónyi periféria államkötvényt vett meg. Ezzel a tevékenységgel csak ideig-óráig tudta csillapítani a piaci feszültséget, ráadásul a jegybank ezt úgy hajtotta végre, hogy a kötvényvásárlással a piacra juttatott többlet likviditást más csatornákon ugyanolyan összegben azonnal vissza is szívta, tehát nem indult el az Egyesült Államokra, vagy Japánra jellemző pénznyomtatási folyamat (ezért is tudott ilyen erős maradni az euró). A befektetői közösség jelenleg úgy tekint az EKB-ra, mint amely ilyen forgatókönyvet biztosan nem támogat és ezzel is bizonyítja az alacsony infláció melletti elkötelezettségét. A piaci feszültség azonban eljuthat arra a pontra, hogy az EKB álláspontja - ahogy azt 2010 májusában láttuk - egyik napról a másikra megváltozik (idén ősztől olasz származású lesz az EKB elnöke).

A harmadik feltételezett megoldási út az lehet, hogy a mostani igen erős német tiltakozás ellenére is közössé válik az eurózónában az államkötvény-kibocsátás egy nemzetek feletti intézményen keresztül, amellyel párhuzamosan a tagállamok költségvetési politikáját a jelenleginél sokkal jobban összehangolják. Mielőtt azonban közössé válna a költségvetési politika, nincs értelme a közös kötvénykibocsátásnak, mert ez a felállás óriási erkölcsi kockázatot jelentene. Azzal, hogy az ír és a portugál hitelcsomag egy részét már ilyen közös kötvénykibocsátásból finanszírozta az eurózóna (az ESFS-en keresztül), lényegében már el is indult ezen az úton. A közös költségvetési politika felé való elmozdulás azonban ennél sokkal nagyobb horderejű politikai döntést kívánna, hiszen a tagállami szuverenitás nagyfokú csorbulását is jelentené.

Weinhardt Attila

Forrás www.portfolio.hu




A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és