Szombathely, Aréna utca 4.

Újra hatalmas érdeklődés övezte a magyar aukciókat 2011.03.10.

A borongós nemzetközi befektetői hangulat mellett is újra igen erős vételi érdeklődés mutatkozott a ma megtartott magyar államkötvény aukciókon. Az Államadósság Kezelő Központ összesen 45 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves futamidejű értékpapírt hirdetett meg eladásra, de összesen 170,7 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ezt látva a kibocsátó 65 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Mindhárom sorozatból a tervezettnél többet adott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozamok bár 2-6 bázisponttal magasabbak lettek, mint a tegnapi másodpiaci referenciahozamok, de 7-8 bázisponttal elmaradtak a legutóbbi hasonló futamidejű aukciókon kialakult hozamszintektől.


A 3 éves államkötvény (2014/D) aukcióján a 20 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 80,2 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva az ÁKK 30 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A négyszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 6,89% és 6,94% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,92%-os lett. Ez bár 6 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 3 éves referenciahozamnál, de 7 bázisponttal elmarad a legutóbbi, két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától.

Újra hatalmas érdeklődés övezte a magyar aukciókat (2.)


Az 5 éves államkötvény (2017/B) aukcióján a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 59,7 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva a kibocsátó 20 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. A szintén csaknem négyszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 7,29% és 7,33% között szóródott, amelyek mellett za átlaghozam 7,31%-os lett. Ez bár 2 bázisponttal magasabb a tegnapi 5 éves másodpiaci referenciahozamnál, de 8 bázisponttal elmarad a két héttel ezelőtti szintén 5 éves kibocsátás átlaghozamánál.

Újra hatalmas érdeklődés övezte a magyar aukciókat (2.)


A 10 éves államkötvény (2022/A) aukcióján a 10 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 30,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, ezt látva a kibocsátó 15 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A háromszoros lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 7,40% és 7,47% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,44%-os lett. Ez bár 5 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 10 éves másodpiaci referenciahozamnál, de 7 bázisponttal elmarad, a legutóbbi, négy héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától.

Újra hatalmas érdeklődés övezte a magyar aukciókat (2.)

Forrás: www.portfolio.hu