Tőzsdei világcsokor – 2015. április 9.

|
Elindult az amerikai gyorsjelentési szezon. Az Alcoa egy részvényre jutó eredménye 28 cent lett, amely jobb, mint a várt 26 cent, ráadásul a globális alumínium iránti keresletben már nem 7, hanem 9 százalékos növekedést vár a cég az idei évre nézve. Mindezek ellenére a részvény több mint 3 százalékot esett a zárás utáni kereskedésben, ugyanis az árbevétele elmaradt a várakozásoktól.

A tegnapi tengerentúli kereskedésre leginkább az iránykeresés volt a jellemző, végül némi pluszban zártak a vezető indexek. Tegnap este jelent meg a Fed legutóbbi, márciusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. A jegybankárok elismerték a gyenge évkezdést, de a gazdaság talpra állását továbbra is lendületesnek gondolják. A Fed döntéshozói azonban továbbra is megosztottak a kamatemelés időzítését illetően, néhány jegybankár szerint már a júniusi ülésen elképzelhető az irányadó ráta emelése. Mások viszont az alacsony olajár és az erős dollár inflációra gyakorolt negatív hatása miatt későbbre tolnák a kamatemelést, egyesek csak 2016-ban emelnék először az alapkamatot. Hozzátették ugyanakkor, hogy a következő hónapokban napvilágra kerülő adatok is befolyásolhatják a döntést, és a múlt heti gyenge munkaerő-piaci adat után változhatott a döntéshozók márciusi álláspontja.
Az európai börzék negatív tartományban búcsúztak a tegnapi kereskedéstől. Alexis Ciprasz görög miniszterelnök és Vlagyimir Putyin tegnapi moszkvai egyeztetése során energia projektek finanszírozásáról és görög privatizációs célpontokról beszélgettek.

Jó napot tudhatott maga mögött tegnap a forint, hiszen nagyot erősödött az euróval szemben.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. április 9.