Tőzsdei világcsokor – 2015. október 9.

|
A világ tőzsdéinek hangulatát a Fed jegyzőkönyve alakította, melyből a sorok között olvasva arra lehet következtetni, hogy a kamatemelési ciklus a jövő évre fog tolódni.

Oldalazással indult a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, majd az este nyolckor publikált Fed jegyzőkönyv meghozta a jó hangulatot, s pozitív tartományig húzták a befektetők az indexeket. Tegnap hozták nyilvánosságra a múlt heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, amely 13 ezerrel 263 ezerre süllyedt, ilyen alacsony értéket pedig július közepe óta nem mértek. A piaci várakozás 274 ezer volt. A Fed szeptemberben nem lépte meg a kamatemelést, a most publikált jegyzőkönyvből kiderül, hogy döntésükhöz a komoly negatív tőzsdei hangulat, s a Kína miatti félelmek szolgáltak alapul. A döntéshozók szerint egyébként minden adva volt a lépéshez, de szeretnék kivárni, hogy a globális lassulás mennyire nyomja rá a bélyegét az amerikai gazdaságra. Az Alcoa gyorsjelentése nem káprásztatta el a befektetőket, mert a vártnál gyengébb adatokkal rukkolt elő a cég. Az 5,57 milliárd dolláros bevétel 2%-kal maradt el a konszenzustól. A társaság árfolyama 5%-ot veszített értékéből.

Gyengélkedve kezdték a napot tegnap az európai börzék, de igyekeztek talpra állni, és sikerült is picivel nulla feletti pluszokkal búcsúzniuk. Az euro zóna tagjai egyetértenek abban, hogy Görögországnak adósságszolgálati plafont vezessenek be, ami a GDP 15
százalékával egyenértékű – mondta el tegnap Jeroen Dijsselbloem, az euro csoport elnöke.

Augusztus óta a legnagyobb heti emelkedésén van túl a WTI típusú kőolaj, 50 dollár fölé emelkedett az árfolyama. A piac elsősorban a megugró kereslet hírére váltott pozitív hangulatra.

Az ázsiai piacok is felfelé lőttek ki a globális pozitív hangulatra reagálva.

A laza jegybanki amerikai politika a feltörekvő devizák számára is pozitív, nem meglepő tehát, hogy a forint erősödni tudott, az euróval szemben tegnap. A hazai fizetőeszköz árfolyama elérte a 311,4-es szintet.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 9.