Tőzsdei világcsokor – 2016. június 22.

|
Az alapkamat szintentartása mellett nem hagyományos eszközöket is bevethet az MNB a jövőben, tehát tovább lazulhatnak a monetáris kondíciók – erre a döntésre jutottak tegnap a jegybankárok.

Emelkedik ugyan a tengerentúli piac, immár két napja, ám továbbra sem olyan hévvel, mint európai társaik. 0,15%-0,3% közötti az elmozdulás, felfelé – legalábbis, ami a tegnapi kereskedést illeti. Csökkent a sérülékenység, de továbbra is vannak olyan nyugtalanító kockázatok (pl. Brexit, spanyol szavazás), amik veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást – mondta el tegnap kongresszusi meghallgatásán Janet Yellen. Hozzátette, hogy egyelőre az óvatosság a célravezető, majd, ha a kockázatok kiárazódtak, akkor jöhet a kamatemelés. Elon Musk egyesítené két cégét, miután bejelentette, hogy a Tesla megveszi a Solarcity nevű céget, amire a napelem- és akkumulátorgyártó cég részvényei 15%-ot emelkedtek, míg a Tesla részvényei 11%-ot estek a zárás utáni kereskedésben. A Tesla esetében látott esés két dolognak szól. Az első, hogy az egyesítés megemelné a Tesla eladósodottságát. A másik, hogy érdekkonfliktust okoz, utóbbi azért áll fent, mert Musknak a SolarCityben 22,2% tulajdona van, ráadásul a Solarcity vezetői, Lyndon Rive és Peter Rive Musk unokatestvérei. Ezt figyelembe véve a részvényeseknek és a felügyeletnek is lehet aggálya a tranzakcióval szemben.

A zárószakasz felé közeledve indultak meg felfelé tegnap az európai börzék. Továbbra is jelentős kockázatokkal kell szembenézni a zónában – nyilatkozta tegnap Mario Draghi. A tanács mindent meg fog tenni a célok megvalósításának érdekében – fűzte hozzá.

A WTI 50 dollár fölé került ma reggelre, miután a tegnapi készletadat jelentős meglepetésre 5,2 millió hordó csökkenést mutatott az API jelentése szerint.

315-nél is járt tegnap a forint, az euró ellenében, tehát jócskán gyengült a hazai deviza árfolyama – nyilván a monetáris tanács közleményének köszönhetően.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 22.