Tőzsdei világcsokor – 2016. június 27.

|
3,5 millióan írták már alá azt az elektronikus aláírási felületet, melyet az angol parlament hozott létre, s melynek lényege, hogy ismételjék meg a Brexittel kapcsolatos népszavazást, hiszen egyik félnek sem volt 75%-a, sőt még csak 60%-os többséget sem ért el egyik tábor sem. Ráadásul a Holyrood, azaz a skót parlament nem fogja megszavazni a Brexittel kapcsolatos változtatásokat. A munkáspártban minden felborult, szinte az egész árnyékkormány lemondott, miközben az EU létrehozta a tárgyaló biztosi funckiót, s felszólította az angolokat, hogy döntsék el, s mondják meg mit akarnak. Egyszóval a bizonytalanság az úr!

A tengerentúli indexek sem tudták kivonni magukat az európai eseményekből, így a vezető mutatók súlyos mínuszokkal búcsúztak a pénteki kereskedéstől. A tartós cikkek megrendelés állománya 2,2%-kal esett májusban a várt 0,5% helyett.

Brutális eséssel töltötték a pénteki napot az európai börzék, hála a Brexitnek. A FTSE 100 „csak” 3,2%-ot zuhant, ami szinte eltörpül a DAX index 6,8%-a, és a CAC 40 8%-a mellett. A mai napon Angela Merkel német kancellár délután három órakor fogadja Donald Tuskot, az EB elnökét, majd Francois Hollande francia elnökkel és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel találkozik. Ezen túl az EKB háromnapos jegybanki fóruma is kezdetét veszi az EKB, a Fed és a BoE közreműködésével. A spanyol parlamenti választást a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a szavazatok 32,9%-val, ami 137 mandátumot jelent. A második helyen a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) végzett 22,7%-kal és 85 hellyel. A második helyre várt Unidos Podemos csupán 71 parlamenti mandátumot szerzett. Az új spanyol törvényhozás július 19-én tartja alakuló ülését, ami során önállóan egyik párt sem tud majd a szavazatok alapján kormányra jutni, így koalíciós kormányt kell kialakítani, amit fél évvel ezelőtt sem sikerült összehozni.

Japánban a jegybank gőzerővel igyekszik stabilizálni a piacot. Ma reggel sok százmilliárd jen értékű likvidítás növelést jelentettek be. A lépésre az után került sor, hogy a kormány és a jegybank válságtanácskozást tartottak a Brexit kapcsán kialakult helyzet miatt, melyen a kormány felszólította a jegybankot, hogy tegyenek meg mindent a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A reggeli, illikvid kereskedésben nagy mozgást produkált a forint árfolyama, az euró ellenében. Eleinte szépen erősödött a hazai deviza, elérve a 315-ös szintet, ám ez nem tartott sokáig, s végül 317,5-ön kezdte meg a kereskedést.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 27.